Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να ενημερώνουμε τις επιχειρήσεις παραθέτοντας τα κυριότερα σημεία των μέτρων που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που έφερε η εξάπλωση του covid-19.
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 7
Η έβδομη επιστρεπτέα προκαταβολή θα δοθεί μέσα στον Απρίλιο και ως περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται , υπό τον όρο της διατήρησης θέσεων εργασίας έως το τέλος Αυγούστου. Η περίοδος αποπληρωμής για το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης είναι σε 60 δόσεις (5 έτη) αρχής γενομένης από 31/01/2022 έως 31/01/2027. Επίσης δίνεται η δυνατότητα επιστροφής εφάπαξ του ποσού προς επιστροφή σε μία δόση έως το τέλος του 2021 με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
-μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς.
-ελάχιστος τζίρος αναφοράς 600 ευρώ .
-επιχειρήσεις με έναρξη από το Δεκέμβριο 2019 έως και Ιανουάριο 2021 και οι οποίες είχαν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 1 έως 7
Μία σημαντική όμως διευκόλυνση θα έχουν και οι επιχειρήσεις που έχουν αντλήσει κάποια ή κάποιες από τις προηγούμενες επιστρεπτέες μιας και σε όλες τις επιστρεπτέες (1 έως 7), επεκτείνονται οι δόσεις από 40 σε 60, με πενταετή περίοδο αποπληρωμής από 31/1/2022 έως 31/1/2027. Εξίσου δίνεται και η δυνατότητα επιστροφής εφάπαξ του ποσού προς επιστροφή σε μία δόση έως το τέλος του έτους 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού για οποιαδήποτε επιστρεπτέα (1 έως 7).
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 1 έως 3
Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να κάνουμε για τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1,2,3 καθώς, ενώ αρχικά δεν υπήρχε πρόβλεψη για μη επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης πλέον τα δεδομένα διαμορφώνονται έως εξής :
-Επιχειρήσεις που έχουν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 15%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 30%.
-Επιχειρήσεις που έχουν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 50%.
-Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν επιστρέφεται το 50%, ανεξαρτήτως τζίρου του έτους 2020.
Απαραίτητη προϋπόθεση η διατήρηση θέσεων εργασίας όπως προβλεπόταν σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Επιπλέον, ισχύει ο όρος ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε κάθε ΚΥΑ, δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Η επιδότηση παγιων δαπανών έρχεται να καλύψει μια σειρά από λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης όπου πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από κάποια άλλη ενίσχυση. Με βάση το ποσό της επιδότησης η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το ποσό που θέλει να κατανείμει σε πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
Οι επιλέξιμες δαπάνες που καταβλήθηκαν μέσα στο 2020 και θα επιδοτηθούν είναι :
• παροχές σε εργαζόμενους,
• ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
• ενέργεια,
• ύδρευση,
• τηλεπικοινωνίες,
• ενοίκια,
• λοιπά λειτουργικά έξοδα, και
• χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν τις εξής αθροιστικά προϋποθέσεις :
• Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
• Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
• Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
• Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
• Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ – <<ΓΕΦΥΡΑ 2>>
Η στήριξη των επιχειρήσεων συνεχίζεται μ΄ ένα γνωστό και επιτυχημένο πρόγραμμα που το είχαμε δει ξανά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή τη φορά το πρόγραμμα <<ΓΕΦΥΡΑ 2>> εστιάζεται σε επιχειρηματικά δάνεια.
Σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία. Η μείωση του τζίρου για όλο το 2020 θα πρέπει να υπερβαίνει το 20% σε σχέση με το 2019.
Τα επιμέρους κριτήρια ποικίλουν ανάλογα τις κατηγορίες των επιχειρήσεων.
Για ατομική επιχείρηση ή τον ελεύθερο επαγγελματία το πρόγραμμα προϋποθέτει
-η επιχείρηση να μην απασχολεί προσωπικό,
-η επιχείρηση να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ,
-η επιχείρηση να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ,
-η επιχείρηση να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα αξίας έως 40.000 ευρώ και
-η επιχείρηση να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 600.000 ευρώ.
Για τη μεσαία επιχείρηση το πρόγραμμα προϋποθέτει ,
-η επιχείρηση να έχει έως 250 άτομα προσωπικό,
-η επιχείρηση να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ,
-η επιχείρηση να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. Ευρώ
-η επιχείρηση να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ και
-η επιχείρηση να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 50 εκατ. ευρώ.
ΑΠΑΛΛΑΓΗ/ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ
Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή επεκτείνεται το μέτρο της απαλλαγής ενοικίου προς καταβολή για τον μήνα Μάρτιο 2021.
Παράλληλα οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό αποζημίωση ίση με το 80% του μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και ίση με το 60% του μισθώματος για τα νομικά πρόσωπα.
Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, συνεχίζεται η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%.
Ακόμα δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για κύρια και φοιτητική κατοικία εξαρτημένων μελών και για τους εργαζομένους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Αναστέλλεται η δόση Μαρτίου των ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που τους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα τον μήνα Μάρτιο. Η δόση Μαρτίου για αυτές τις οφειλές μεταφέρεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.